5/18/2015

RAHA RATKAISEE

Niin jatkaakseni edellistä tekstiä, heitän jälleen kysymyksiä ilmaan. Onko kentis kodissasi esineitä joita et raaski heittää pois tai ajattelet - "entä jos tarvitsen sitä kuukauden päästä?" ja "kyllä minä siitä kankaasta vielä aijon jonkun leningin ommella". Kuulostaako tutulta? Ajatus, että heitän käyttämättömän astiasarjan menemään tai luovun ihanista pieniksi jääneistä farkuista, jotka ostin isolla rahalla, tuntuu kamalalta rahan haaskaukselta. Tavaroita ei ole pakko heittää roskiin vaan ehdottomasti ne kannattaa kierrätää tai myydä kirpputorilla, mutta eräs äärettömän tärkeä ja viisas neuvo on ÄLÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA JAA TAVAROITASI YSTÄVILLE JA SISARUKSILLESI. Se että yrität lieventää omaa tuskaasi heittämällä astiasarjan pois kantamalla sen vanhempien luokse tai tarjota pikkusiskolle, joka on juuri muuttamassa omaan asuntoon on virhe. Roudaamalla omia tavaroita ystäville lieventämällä omaa luopumisen tuskaa, lisää ystävällesi ahdistusta ja syyllisyyttä luopua antamisistasi tavaroista vaikka niiden saaja ei niistä iloitsisikaan. Haluathan, että meidän kaikkien koti olisi täynnä vain kodin asukkaille iloisia ja tärkeitä tavaroita. Toki jos siskosi on puhunut tarvitsevansa kattilaa ja astioita, ja sinun heittämät astiat kelpaavat, hän taastusti on valmis niistä maksamaan jos hän niistä saa iloa.

Oletko koskaan ajatellut, mitä maksaa kun säilytät valtavaa tavara arsenaalia kotonasi? Jokainen neliö maksaa, myös ne neliöt missä nököttää se käyttämätön paita, rikkinäiset sukat, kirjat jotka joskus ajattelit lukea. Siksi Kondo Marie suositteleekin kirjassaan säilyttämään kaiken kaupassa. Jos sattuu, että heittämäsi lukematon kirja alkoikin todella kiinnostamaan niin osta se uudestaan, jos se tosiaan tuo sinulle iloa ja olet siitä aidosti kiinnostunut, olet taatusti valmis ostamaan sen. Ei kannata säilyttää varmuuden vuoksi. Se on kallista. 

Kondo Marien sanoin - "SITÄ MITÄ ET TARVITSE, EI PERHEESIKÄÄN TARVITSE".

Jotta voimme jatkaa, on aika hetkeksi pysähtyä näihin mietteisiin ja tunnelmiin..

MIKÄ ON KODIN HALLINTAA? ENTÄ MITEN SITÄ TAVARAA OIKEASTI KARSITAAN?

No minäpä kerron, ette arvaakkaan kun ihana uusi tuttavuuteni A, meni minulle kertomaan ihanasta Marie Kondon kirjoittamasta kirjasta KONMARI SIIVOUKSEN MULLISTAVA TAIKA. Jo näin alkajaisiksi kiitän tätä ihanaa Marie tästä kirjasta. Olen monet mullistavat suunnitelmat ja järjestyksen salaisetkonstit kokeillut, mutta Marien ihana kirja kertoi koko totuuden, miten olen astunut niihin ansoihin johon meistä moni astuu halutessaan hallita kodinjärjestystä. Ammenan nyt Marien kirjasta opittua teille, jonka olen itse vienyt ihan käytännön tasolle.

Kaikki alkaa siitä että olet itse halukas hallitsemaan kotiasi. Haluat iloita siitä mitä sinulla on. Ajatteleppa, että kotisi olisi täynnä esineitä ja asioita, jotka tekevät sinut iloiseksi. Kuvittele, että kun avaat vaatekaapin oven, olet yhtä hymyä iloitessasi ihanista vaatteistasi. Kun siirryt keittiöön, hyllyt notkuvat vain silmiä hipovia esineitä, aloitat aamun sinun ihanalla pinkillä lusikallasi joka tuo sinulle vain iloa. Peset hampaat ja sinulla on laatikossa vain muutama koru, mutta ne kaikki saavat sinut hyvälle tuulelle. Työpöydälläsi ovat ainoat, mutta kaikista ihanimmat lemppari kynäsi jotka huutavat piirtämään. Kirjahyllyssä on vain sinulle tärkeät ja iloa tuovat kirjat. 


Kelaappa nyt, voiko olla niin että kotisi olisi vain täynnä esineitä ja asioita jotka tuovat sinulle iloa. HUOM! Ei vaatteita, jotka muistuttavat sinua siitä, että olet lihonnut viime kesästä, ei kirjoja jotka muistuttavat että et vieläkään ole lukenut niitä. Ei valokuvia, jotka muistuttavat ikävästä talvilomasta, ei jakkaraa joka muistuttaa siitä että menit tekemään hätiköidyn ostoksen. Ei juhla astiastoa, joka muistuttaa sinua siitä että olet lapseton ja et tule koskaan viettämään ristiäisiä, joihin niitä tarvitset. Ei lankoja, jotka muistuttavat että et ole vieläkään aloittanut sitä toivomaasi harrastusta. Ei irtonappeja, jotka kertovat kuinka laiska olet laittamaan uutta nappia irronneen tilalle. Ei astioita, jotka muistuttavat lahjasta, jota olet aina inhonnut. Ei pipoja, lapasia, huiveja jotka ovat vanhoja kauhtanoita joita käytät vaikka et niistä pidä. 


Tässä sinulle pohtimista, kun olet miettinyt tätä jatkan vasta sitten eteenpäin..
Kirja löytyy - http://www.adlibris.com/fi/kirja/konmari-9789522792167